BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Δελτίο τύπου για την απόφαση του Αρ. Πάγου για τα 176€

Δημοσιεύτηκε η υπ’ αρ. 588/2011 απόφαση του Αρείου Πάγου/Τμήμα Β2, σύμφωνα με την οποία οι συμβασιούχοι πυροσβέστες δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ. Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους συμβασιούχους πυροσβέστες, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν καταθέσει αγωγές με τις οποίες διεκδικούν αναδρομικά το επίδομα των 176 ευρώ από το έτος 2002.

Η απόφαση δέχεται ότι «ο αποκλεισμός από την ειδική αυτή παροχή των συμβασιούχων πυροσβεστών για μόνο το λόγο ότι συνδέονται με το Ελληνικό Δημόσιο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 1 και 22 παρ. 1 του Συντάγματος που επιβάλλουν και προστατεύουν την ισότητα μεταξύ των εργαζομένων, διότι αποδεικνύεται ότι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ίδιους εργασιακούς χώρους και υπό τις αυτές συνθήκες με το συνδεόμενο με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου προσωπικό, δηλαδή με εργαζομένους που ανήκουν στην αυτή κατηγορία και παρέχουν με τα αυτά προσόντα την ίδια και υπό τις αυτές συνθήκες εργασία, με μοναδική διαφοροποίηση μεταξύ τους το χρόνο διάρκειας της σύμβασης. Εξάλλου, καταλήγει η απόφαση, δεν αποδεικνύεται ότι η διαφοροποίηση ως προς τη χορήγηση της εν λόγω ειδικής παροχής επιβάλλεται από λόγους κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος».

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν δεκτές από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια οι αγωγές 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών υποχρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο στην καταβολή σημαντικών ποσών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης Διάσωσης είχε ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη αυτή με το νομικό της σύμβουλο Χρήστο Νικολουτσόπουλο, η οποία έγινε καθ’ ολοκλήριαν δεκτή.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κων/νος Παπαντώνης δήλωσε ότι «Με την απόφαση αυτή δικαιώνεται για μία ακόμη φορά ο αγώνας των συμβασιούχων πυροσβεστών, αφού γίνεται δεκτό ότι οι αποδοχές μας δεν πρέπει να διαφέρουν από αυτές του μονίμου προσωπικού εφ’ όσον οι υπηρεσίες που προσφέρουμε δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές των μονίμων συναδέλφων μας».

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ολοκληρώθηκαν οι υπογραφές της ΚΥΑ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρόσληψη των συμβασιούχων πυροσβεστών για το 2011 ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά και την υπογραφή του Υπουργού ΕΣΔΑΑ. Η διαταγή πρόσληψης αναμένεται να βγει την Δευτέρα το πρωί, οπότε και θα γίνει η υπογραφή των συμβάσεων από το συμβασιούχο προσωπικό.


Επίσης, την Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίνει τις απαραίτητες πιστώσεις για την εργασία των εποχικών πυροσβεστών για 6 μήνες, καθώς επίσης και για την εργασία 4000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ενημέρωση μελών - 28/4/2011

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αξιότιμο Αρχηγό ΠΣ κ. Στέλιο Στεφανίδη, ο οποίος μας δήλωσε:

Α) Όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες θα πάνε ΚΑΝΟΝΙΚΑ για εργασία τη Δευτέρα 2 Μαΐου.
Β) Τα ωράρια εργασίας θα ισχύσουν ως είχαν και πέρυσι βάσει ΣΣΕ.
Γ) Όσοι συνάδελφοι αντιμετωπίσουν προβλήματα στα είδη ρουχισμού, θα κάνουν ΔΥ στην Υπηρεσία για να τους χορηγηθούν νέες στολές (υπάρχουν 4.000 στολές). Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον Νοέμβριο η πυροσβεστική θα χορηγήσει κανονικά στολές μόνιμου προσωπικού στους επιτυχόντες της 5ετίας.
Δ) Αναμένεται άμεσα να εκδοθούν και διαταγές για εκτός έδρας νυχτερινά κλπ.
Ε) Τυχόν μεταθέσεις, αμοιβαίες κλπ θα πραγματοποιηθούν μετά την έναρξη της εργασίας μας.
Ζ) Η προκήρυξη για την 5ετία θα βγει κανονικά. Το μόνο ζητούμενο είναι να συμπέσουν ημερολογιακά οι καταθέσεις των δικαιολογητικών με την αποφοίτηση των συναδέλφων από τα σχολεία 2ης ευκαιρίας.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΠΥΔ

Οι πυροσβέστες που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δικαιούνται τη μηνιαία πρόσθετη παροχή (επίδομα) των 176 ευρώ του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002, έκρινε ο Άρειος Πάγος, με την υπ΄ αριθμ. 588/2011 απόφασή του.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος υπογραμμίζει ότι η μη καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους πυροσβέστες που απασχολούνται με τη συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος). Ειδικότερα, έκρινε ότι η κατ΄ εξαίρεση μη χορήγηση της εν λόγω παροχής (επιδόματος) σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση αυτών έναντι των υπολοίπων εργαζομένων.
Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση η χορήγηση της εν λόγω παροχής έχει προσλάβει χαρακτήρα γενικής προσαύξησης των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με αμετάκλητες αποφάσεις του, έχει κρίνει νόμιμη την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αναλυτικότερα, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με παλαιότερες αποφάσεις του (νομολογία) έκανε δεκτές αγωγές εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, κ.λπ.) και επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, η ειδική παροχή των 176 ευρώ χορηγήθηκε αρχικά με το νόμο 3016/2002 και αποσκοπούσε στο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές. Όμως στην συνέχεια από το 2002 και μετά το επίδομα αυτό επεκτάθηκε με σωρεία υπουργικών αποφάσεων (άνω των 55) και σε άλλες πολλές, ετερόκλητες κατηγορίες απασχολουμένων.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011


Το Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Περιφέρειας Κρήτης σας εύχεται Χρόνια Πολλά

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΠΥΔ


Καλούνται οι συνάδελφοι που έχουν κατά το παρελθόν δώσει ψυχομετρικές εξετάσεις για εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές, σώματα ασφαλείας κλπ να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΥΔ στο τηλ 6977522747

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Περί ψυχοτεχνικών

Επειδή υπάρχει αρκετό άγχος στους συναδέλφους για τις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τελευταία πρόσληψη μονίμων πυροσβεστών (η οποία αφορούσε πολίτες και όχι εν ενεργεία πυροσβέστες) από τους 1230 επιτυχόντες στα ψυχοτεχνικά κόπηκαν μόλις 10...


Διάσκεψη Άρειου Πάγου για τους συμβασιούχους

Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 πραγματοποιείται στον Άρειο Πάγο η διάσκεψη των 48 Αρεοπαγιτών, οι οποίοι θα κληθούν να εκδώσουν απόφαση επί της υπόθεσης των συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ Α.Ε., που είχε συζητηθεί στις 20 Ιανουαρίου 2011.


Υπενθυμίζουμε ότι μπορεί μεν η υπόθεση να αφορά εργαζομένους του Ο.Π.Α.Π., αλλά η απόφαση που θα προκύψει στις 14 Απριλίου 2011 αφορά το εργασιακό μέλλον του συνόλου των συμβασιούχων της χώρας, ανεξάρτητα από τον προσχηματικό χαρακτηρισμό τους (έργου, ορισμένου χρόνου, stage κ.ά.).

Για το λόγο αυτό κρίνεται ως επιβεβλημένη η παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συμβασιούχων πυροσβεστών στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου 2001 και ώρα 11:00 έξω από τον Άρειο Πάγο. Απέναντι στις δεδομένες πιέσεις που ασκούνται στους Αρεοπαγίτες, η μοναδική απάντηση που μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι η ίδια τους η φωνή. Ήδη η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ, αντιλαμβανόμενες την τεράστια σημασία της συγκεκριμένης συγκέντρωσης, έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 8:00 έως και τις 12:00

Σας επισημαίνουμε ότι η έκβαση της συγκεκριμένης δίκης θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το δικαστικό αγώνα εκείνων των συμβασιούχων πυροσβεστών, οι οποίοι αποκλείονται από την προκήρυξη που θα δημοσιευτεί για την κάλυψη θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, και έχουν ή πρόκειται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.



Με τιμή,

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΠΙΤΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σχετικά με τα ποινικά μητρώα

Από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβεβαιώθηκε σήμερα στην ΠΟΣΠΥΔ ότι σχετικά με τα ποινικά μητρώα των υπό κατάταξη πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα του άρθρου 2 του ΠΔ 19/2006. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:
«Αρθρο 2
Κωλύματα κατάταξης
Οι υποψήφιοι σε διαγωνισμό για κατάταξη Δοκίμων Πυροσβεστών Γενικών Υπηρεσιών πρέπει επίσης:



1. Να μην έχουν καταδικασθεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ' υποτροπή συκοφαντική δυσφήμιση, εμπρησμό (με πρόθεση ή από αμέλεια) καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσι­ας ζωής. Επίσης, να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή εγκλεισθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για κακούργημα ή κάποιο από τα πλημμελήματα αυτά. Υποψήφιοι που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη δια βουλεύματος, επιτρέπε­ται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, αλλά δεν κατατάσσονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, αν είναι επιτυχόντες, εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης κατάταξης αμετά­κλητο αθωωτικό βούλευμα ή απόφαση. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα εγκλήματα που αποτελούν κώλυμα κατάταξης.
2α. Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτι­κών δικαιωμάτων τους, έστω κι αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρηση τους. β. Η απονομή χάριτος δεν αίρει την ανικανότητα για κατά­ταξη, εφόσον δεν εκδοθεί το κατά το άρθρο 47 παρ. 1 του Συντάγματος διάταγμα, που αίρει το σχετικό κώλυμα.
3. Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαρά­σταση (πλήρη ή μερική), ούτε υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), ούτε σε συνδυασμό των δύο προηγουμένων.
4. Για όσους έχουν προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης, να μην έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους ή να μην έχουν απολυθεί επειδή προσκόμισαν ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά.
5. Αποκλείεται η κατάταξη προσώπων:
α) τα οποία κατά ρητή δήλωση τους πρεσβεύουν δόγμα ή θρησκεία, της οποίας οι δοξασίες θα εμποδίσουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους και
β) Όσων απολύθηκαν από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζόμενου.»

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ενημέρωση μελών - 5/4/2011

Συνάδελφοι,


Τελικά ο Ν.3938/31.03.2011 είναι πλέον γεγονός για την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης.

Θα ξαναγράψουμε πάλι κάποια γεγονότα που έχουν προηγηθεί ώστε να φτάσουμε στην παρούσα προκήρυξη που είναι αποτέλεσμα απόφασης του 6ου πανελλαδικού συνεδρίου της ΠΟΣΠΥΔ το 2008, τότε είχαν ψηφιστεί και από τις Γ.Σ. και από τα 30 Σωματεία μέλη της ΠΟΣΠΥΔ.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΠΥΔ

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που επιθυμούν διευκρινήσεις πάνω στην ερμηνεία του νόμου περί πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους με e-mail στο pospid@gmail.com μέχρι την Κυριακή, 3 Απριλίου.


Ερωτήματα που μέχρι στιγμής έχουν τεθεί αφορούν στο αν θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία προς του 1997, στο αν καλύπτονται όσοι υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία ανάμεσα σε συμβάσεις, στο ποιές ιατρικές εξετάσεις θα περάσουν οι εποχικοί που θα πετύχουν ως πενταετείς, στο αν θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης που βγήκε το τελευταίο εξάμηνο κ.ά.

Προκειμένου η ΠΟΣΠΥΔ να έχει καλύτερη εικόνα για επί μέρους κατηγορίες και προβληματισμούς συναδέλφων, παρακαλούνται οσοι έχουν την οποιαδήποτε απορία να την καταθέσουν με e-mail στο pospid@gmail.com μέχρι την Κυριακή, 3 Απριλίου.